Бащата

В центъра на историята стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с наскоро починалата си съпруга Валя и да научи какво иска да му каже тя от отвъдното и защо звъни не на него, а на съседката.

Синът му Павел (Иван Бърнев), фотограф и твърдо стъпил на земята човек, се вижда принуден да зареже всичките си отговорности, за да опази нестабилния си баща.

Редица нелепи ситуации ще преведат двамата през трудния път на затоплянето на едни сякаш поначало изстинали отношения. В момент, когато шокът от загубата е в своя пик, разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието.

„Това е едно приключение на баща и син, което ще ви накара да се засмеете, но и да се замислите“, споделят авторите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Чест изследва огромната пропаст между поколенията в България и неспособността на хората да общуват помежду си. Разказът е фокусиран върху Манол, пенсиониран генерал с консервативна ценностна система и борбата му да се адаптира към променящият се свят, в който живее.

15-годишно момиче е задържано в дискотека след 22 часа. Незаинтересованите й родители не могат да я приберат и затова отегчен полицай решава да я закара до вкъщи, въпреки че това е против правилата. Филмът е за промяната в отношенията на двама самотни непознати по време на краткото пътуване от полицията до дома.

Джанго е единадесет годишно момче, живеещо със семейството си в изоставен фургон близо до жп линия.Всяка сутрин баща му скача на буферите на преминаващите товарни влакове, за да търси работа и храна в близкия град. Суровите уроци на бащата трябва да подготвят сина, да се справя с трудностите в живота, който го очаква.

Краят на войната. Офицер екзекутира последните пленници пред очите на собствените си войници. Единственият им шанс да останат живи е да изсвирят на цигулка част от симфония на Бетовен.

Преди 10 години мъжът на София я е напуснал. Всички в селото знаят, че той няма да се върне, а тя налудничаво го чака. Съседът Вачко търпи всички странности на София. Двамата откриват любовта.

Една сватба. Едно момиче. Един гардероб. И изборът, който трябва да бъде направен веднъж завинаги – срещу течението или срещу самата себе си.

Късно вечер или рано сутрин. Млад мъж, който е бил домакин на голямо парти, гони заспалите по диваните и по земята купонджии. Един от гостите, ядосан от недружелюбното отношение, му удря юмрук за довиждане. На сутринта той се жалва на най-близките си – негов приятел и бременна (от друг мъж) жена. Лошото настроение, в което е изпратил купонджиите предишната вечер, го преследва и той се скарва с приятелите си за дреболии. След обилно количество сън следобед всичко тръгва постарому – вечерта идва с нова компания, гостите отново превземат къщата и вниманието на обитателите й.

Дезактивиран информатор решава да продължи дейността си, като създава свой паралелен отдел на Държавна сигурност, със собствен кадър и архив. Представяйки се за служител на ДС, той вербува кръг от млади инакомислещи интелектуалци да донасят един за друг. След промените “осребрява” архива си от донесения, като ужилва МВР. Филмът предлага парадоксално различен поглед към тоталитарния режим, представян обичайно като общество на преследвани и преследвачи. Това е една история, в която няма невинни. Тъмната страна на служителите на Държавна сигурност е разкрита не само натуралистично, чрез смразяващи кръвта жестокости, но и индиректно, чрез извратените им удоволствие.

Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, и се женят. Те искат да имат дете и заминават за България, за да започнат инвитро процедури. В България двамата стават участници в трагичен инцидент, който отнема живота на дете. Вече нищо не може да бъде същото.

Instagram

Приятно гледане с

Институционални партньори

Контакти

Свържете се с нас на email
office@blok-kino.com