Текстът е част от рубриката на Блок Кино – „Блок А – text”, в която се срещаме с български аниматори и режисьори на български анимационни филми. Текстовете са разработени за деца, а рубриката се осъществява с подкрепата на Кауфланд България. 

Ася Кованова е режисьор, сценарист, илюстратор и дизайнер. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство, специалност анимационна режисура. Специализира операторско майсторство. Две години преподава анимация във Варненски свободен университет. От 2011 е организатор на Световен фестивал на анимационния филм – Варна. Режисьор е на анимационните филми „Любов с превалявания“, “Пианистът”, “EXtazY”,  „Менте“, “Genesis”, „Concentration“ и „Лист хартия“. В това специално интервю Ася се среща с Двойната Чери, за да поговорят за анимационния филм „Лист хартия“.

Двойната Чери: Когато става дума за тандем в някоя история се появявам аз – Двойната Чери. Можеш ли да ни разкажеш как твоите главни герои се справят с поставената им задача? Каква е тяхната суперсила?

Ася: Анимационните филми се правят от сценаристи, които измислят думите, от режисьори, които превръщат думите в действие, художниците им дават образ, актьорите глас, композиторите – атмосфера и настроение, а аниматорите им дават живот. Всички те, с общи усилия, създават героите, които заживяват свой живот на екрана, сами си поставят задачите и се справят с тях, защото са заедно. А тяхната суперсила се нарича любов.

Двойната Чери: Говориш за любовта. В какви плодове мислиш биха били влюбени твоите герои?

Ася: Вероятно в жълтите ябълки, които зимуват на дървото до пейката. Така мисля аз, но вие все пак ги попитайте. 

Двойната Чери: Не само съм чувала, но и винаги съм казвала, че човек не трябва да се спира пред нищо. Колко време ти отне работата по филма?

Ася: Мноооооого… докато работихме над филма се смениха и четирите сезона.

Двойната Чери: Звучи като истинско геройство. Кои са твоите супергерои в живота?

Ася: За всяка ситуация си имам по един супергерой, който се притичва на помощ. Търпението е най-силният от всички. А любимият ми анимационен герой е ТОТОРО (на Миязаки) – той е много търпелив и спокоен, и аз му си възхищавам!

Двойната Чери: Какво рисуваше като дете?

Ася: Обичах приказките с принцеси и храна. Като храната задължително трябваше да присъства – това е странно, защото бях злоядо дете. Естествено, рисувах принцеси, замъци и вкусни неща… Рисувах и комикси с мишки – те също ядяха…

Двойната Чери: И един последен и по геройски странен въпрос – кой е любимият ти плод?

Ася: Всеки, който можеш да откъснеш и да изядеш веднага…