Текстът е част от специалната поредицата на Блок Кино — „Хора и квартали”. В нея гост-автори събират градски истории от различни столични райони, видени през личния разказ на хората, живеещи в тях.

 

Блок Кино прожекция в двора на 26 СОУ “Йордан Йовков”, квартал Княжево

автор: Яна Пункина

*текстът е публикуван от Блок Кино за първи път през 2016-та година 

Някогашното село Клисура, известно в миналото и като Бали Ефенди заради гробницата на едноименния дервиш, като всяко населено място, разположено покрай минерални бани, че и в естественото стеснение на древен път, има дълга и пребогата история.

Някога в квартала, който се точи от двете страни на Владайската река по склоновете на Витоша и Люлин планина, са работили хартиена фабрика, спиртоварна и една от Прошековите бирени фабрики, имало е дори живачна мина.

Днес Княжево е типично предградие. Къщички с дворчета, големи кучета, плодни дръвчета, хамаци и сенчести борове посрещат софиянеца, тръгнал по витошките пътеки. Разговарям накратко с Любомир Брашненков, жител на квартала, музикант и нещо като културен деец в сянка за обитателите на тази част на столицата и за Блок Кино.

Любо разказва за това как някога в Княжево имало достатъчно свободно пространство — огромни поляни, по които можело да се рита топка. Днес на мястото им изникват строежи и навсякъде се е напълнило с коли, но все още карталът е далеч по-спокоен от другите части на София. Избрал е да живее далече от центъра, защото тук има двор и може сам да отглежда плодове и зеленчуци.

Разказва ми и за едновремешното кино, което той самият помни вече затворено. Преди около 30 години залата в читалището променя собственика си.

“Тогава киноцентърът си прибрал обратно седалките и прожекционния апарат. После залата е запустяла. Един луд я ползваше за склад за скрап и дървен материал. Екатерина Казакова, която ръководи театралната трупа, репетираща в читалището, се опитва да я възстанови и сега.”

Питам го дали на княжевци също им липсва да имат кино и какви филми биха гледали. “Знам ли” казва, “Тука живеят всякакви хора, от фенове на Слави до почитатели на европейското кино”.

“Ще дойда да гледам филма от програмата на Блок Кино” казва Любо, “защото 26-то СОУ е на пет минути от вкъщи.”

Иначе му липсват някогашните квартални кина, но “това може и да е просто защото ги е имало, когато съм бил малък”. Днешните мултиплекси никак не му харесват. “Пък и кино на открито си е супер”.