Текстът е част от рубриката на Блок Кино – „Блок А – text”, в която се срещаме с български аниматори и режисьори на български анимационни филми. Текстовете са разработени за деца, а рубриката се осъществява с подкрепата на Кауфланд България. 

Роза Колчагова е български аниматор и режисьор. Завършва художествена гимназия и НАТФИЗ “Кр. Сарафов” със специалност „Анимационна режисура” при проф. Доньо Донев. В това специално интервю Роза се среща с Ябълката Чудо, за да поговорят за анимационния филм „Баба”  и силата на плодовете за душата.

Филмът “Баба” може да гледате тук: https://bit.ly/blok-kino-kids-baba

Ябълка Чудо:  Баба” е един от най-милите и човешки анимационни филми, които някога са ми попадали. И това няма връзка с участието ми в него. Колкото и да обичам да се виждам в роля след това. Роза, разкажи ни за филма. За суперсилите, които си използвала.

Роза: Суперсилите ми са да откривам добри и неповторими приятели, с които да създаваме прекрасни филми или просто да се забавляваме, когато се видим!

Ябълка Чудо: Как разказвш толкова красива и тъжна история? Добрата храна ли ти помага?

Роза:: Такава история може да се разкаже само със сърцето. А храната помага, ако е направена с много любов – например домашни бухтички  с домашно сладко от градината на баба.

Ябълка Чудо: Роза,  предполагам, че знаеш репликата: „Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен.“ Има ли нещо специално и в ябълката, който се прокрадва в историята на Баба?

Роза: Плодовете отгледани със собствените ни ръце са най-ценни. Така и детето, отгледано с любов и обич, се научава да обича и да дарява добрина.

Ябълка Чудо: И последно – кой е любимият ти плад?

Роза: Като дете обичах най-много банани и мандарини, защото ги свързвахме с новата година и подаръците под елхата. Сега обичам да откривам по селските пазари забравени сортове ябълки като Айвания, Карастоянка и други.

*