Текстът е част от рубриката на Блок Кино – „Блок А – text”, в която се срещаме с български аниматори и режисьори на български анимационни филми. Текстовете са разработени за деца, а рубриката се осъществява с подкрепата на Кауфланд България. 

Цитронус среща Радост, София и Георги и си говорят за „Как Сърдел направи ремонт“.

 

Цитронус: Сърдитите и кисели хора интересна за изследване част от обществото ли са? Как се появи вашия Сърдел? 

Георги: Във всяко семейство, във всеки клас или офис има поне по един Сърдел. Това, че са кисели обаче, не означава, че са лоши. Понякога те са дори забавни. Историите за Сърдела разказват за това как да бъдем приятели със Сърделите, въпреки неприятния им нрав.

Радост: Сърдитите и кисели хора са навсякъде. И е много по-лесно да ги отминеш със смях и цветни петна, отколкото да се вторачваш и фокусираш в тяхната киселост и това да подкисели вкуса от живота.

 

Цитронус: На какви суперсили разчитахте във вашия филм?

Рaдост: На усмивката. На това да посрещаш всичко, дори и най-трудните моменти, със смях. И на приятелите.

Цитронус: Колко дълго се прави една анимация? Имате ли нужда от повече плодове по време на работа?

София: Да, имахме няколко страхотни свежи плодчета, пълни с витамини и енергия, които да ни помагат с анимирането и шиенето на изрезките.

Радост: Когато правя анимационни работилници с деца винаги изниква въпроса: „Ама наистина ли толкова време се прави един анимационен филм?“ Затова по време на създаването на един анимационен филм, човек има нужда от много плодове. И много зеленчуци!

Цитронус: Кои са любимите ви анимационни филми?

Радост: Това е ужасно труден върпос. Мога да изброя няколко (имам предвид повече педестина) анимационни филми, които харесвам по различни причини. Не знам кой е любимият ми анимационен филм. Не знам и какво точно значи „любим“ филм.

София: „Момчето и света“ (“О Menino e o Mundo”)

Георги: „Островът на кучетата“ и „Разбивачът Ралф“.

Цитронус: Мислите ли, че Сърдел би обичал най-много Цитронус?

Георги: Сигурен съм, че би пийвал Цитронус поне по три пъти на ден. Сигурно точно заради това най-големите киселяци са все здравеняци. 

Цитронус: Кои са любимите ви плодове?

София: Напоследък много харесвам грейпфрут.

Радост: Любими са ми ягодите и малините, защото са червени, малки и приличат на нещо живо, което се е свило на топка.  

Георги: Грейпфрут.

Цитронус: Къде може да гледаме българско анимационно кино, освен в Блок Кино?

София: На кино фестивалите във Варна, Балчик, София, както и в Интернет. Изключително много се радвам на инициативи като Блок Кино, благодарение, на които филмите достигат до повече хора!

Радост: На еденични прожекции, най-често съпътстващи някой фестивал или събитие. За щастие, и благодарение на организаторите от Блок Кино, подобни прожекции стават все по-чести.