Втората седмица на Блок Кино предлага разнообразна филмова програма в кварталите Хиподрума и Изток

 

На 6 август, понеделник, Блок Кино и ИКЕА идват на гости в квартал Хиподрума, двора на 51 СУ „Елисавета Багряна“. Ще гледаме пълнометражния дебют на Венцислав Василев „Сняг“ – разказ за разпада в семейните отношения, наситен с криминални елементи, съспенс и емоционална тяга. Ще видим също и късометражния игрален филм на Христо Симеонов „Гората на Димо“, в който незаконната сеч на дърва се превръща в метафора за шестваща и посичаща всичко корупция.

На 7 август, вторник, сме пак в квартал Хиподрума, отново в училищния двор и ще гледаме „Пощальонът“ на Тонислав Христов, който бе номиниран за най-добър документален филм на Европейската филмова академия през 2017. В малко населено място близо до границата с Турция се провеждат местни избори. На територията му има само 38 избирателя, но за техните гласове ожесточено се борят бившият пощальон, който иска да спаси селото от обезлюдяване като го насели с бежанци от Сирия и неговият опонент, който пък се стреми към затваряне на границата с Турция и връщане на комунизма. Тонислав Христов успява да изгради разказа като метафора на политическите настроения не само у нас, но и в голяма част от Европа днес.

На всяка прожекция ще има и детски кът, осигурен от ИКЕА, където децата ще могат да се забавляват. А ние знаем колко е важно да имаме щастливи деца по време на кино прожекция на открито.

На 8 август, сряда, опъваме белия екран в квартал Изток (градинката зад КАТ), за да ви покажем пълнометражния игрален филм „И после светлина“ на Константин Божанов и късометражния „Срам“ на Петър Крумов. И в двата филма ще проследим вътрешните колизии на подрастващи момчета (в главните роли изключителния Бари Коеган и натуршчика Здравко Маринов), израснали в коренно различна среда, но и двамата търсят освобождение от своите натрапчиви фиксации.

На 9 август, четвъртък, отново сме на същото място в квартал Изток (градинката зад КАТ), но този път с документалния филм „Татко снима мръсни филми“ на Йордан Тодоров, който разказва изключително интересния живот на българина Стефан Апостолов, известен в Холивуд като Ей Си Стивън и е един от най-успешните продуценти и режисьори на нискобюджетни еротични филми през 60-те и 70-те години.

Начало на всички прожекции: 20:45 часа Приятно гледане!!!