Както казват децата, “Готови, на старта…. БУМ!” Блок Кино 2018 започва!
Стискаме палци за хубаво време и отбелязваме, че началният час на всички прожекции е 20:45, а входът е винаги свободен!

 

И тази година Блок Кино и ИКЕА идват в твоя квартал!

Какво ще гледаме през първата Блок Кино седмица? Нека да допълним въпроса –
кои филми ще гледаме и в кои квартали ще гостуваме?

Още в началото споделяме, че сме изключително сме щастливи да съобщим, че за най-малките ИКЕА са подготвили и детски кът!

Започваме с прожекция на 30 юли в квартал Княжево, мястото е обичаното от нас 26 СУ Йордан Йовков. Вече четвърта година училището е едно от най-гостоприемните в София и приема Блок Кино с отворени обятия. Тази година в Княжево ще гледаме пълнометражния филм “Маймуна” с режисьор Димитър Коцев-Шошо, спечелил сърцата на публиката не само на София Филм Фест, но и навсякъде, където бъде показан. Преди него ще видим късометражния филм “Нощите на един самотен вестоносец” с режисьор Андрей Кулев, в който участват актьорът Китодар Тодоров и Насо Русков, вокалист на култовата група Babyface Clan.

Втората прожекция за седмицата ще бъде в квартал Света Троица на 31 юли (вторник) и ще бъде наситена с абсурдизъм и тънко чувство за хумор. Ще гледаме късометражния филм “Скок” и пълнометражния “Слава”. И двата филма са режисирани от Кристина Грозева и Петър Вълчанов и са с участието на изключителния Стефан Денолюбов.

Сряда и Четвъртък ( 1 и 2 август) са запазени за прожекциите в квартал Младост (парк Младост). В сряда ще гледаме пълнометражния филм на Иглика Трифонова “Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син” със силно респектиращ международен актьорски екип (Ромен Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Красимир Доков), който се занимава със сложна етична проблематика – лъжесвидетелството и манипулацията в дела от международна важност. Преди него ще видим и номинирания през 2017 година за Оскар анимационен късометражен филм “Сляпата Вайша” на аниматора Теодор Ушев, създаден по едноименния разказ на писателя Георги Господинов.
И двата филма ще ни накарат да погледнем с едното око в миналото, а с другото в бъдещето…


В четвъртък, 2 август ни очаква ексцентричният първи документален филм на Андрей Паунов – “Георги и пеперудите”, с който трийсетгодишният тогава режисьор, печели най-престижната награда за документално кино в света “Сребърен вълк” от IDFA.