Ел Каротино разговаря с Милен Витанов и Вера Траянова за „Банго Васил”

Е.К.: Анимацията Банго Васил влезе в селекцията на 91-то издание на наградите за Оскар. Коя беше суперсилата, която направи филма ви толкова отличаващ се от останалите?

В.Т. и М.В.: Трябва да започнем с уточнение, че селекцията за Оскар е дълъг процес с много стъпала, и ние успяхме да изкачим първото. Филмът беше квалифициран да влезе в състезанието за списъка, от който после се избират реално номинираните филми. Радваме, че качеството на филма убеди международното жури на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, така че наградата, присъдена ни от тях, ни квалифицира. Надяваме се с някой от следващите филми да имаме шанса да стигнем и до следващо ниво.  

Е.К.: Срещате се с мен, тъй като моята суперсила е да виждам неща, които другите не виждат. Разбрах, че и вие сте видяли нещо повече от останалите. Във филма си „Банго Васил“ сте направили различен прочит на един от аспектите на дискриминацията. Разкажете ни за него.

В.Т. и М.В.: Всеки има тази суперсила. Само трябва да има търпение и да гледа дълго, докато види скритото под повърхността. На нас ни направи много силно впечатление колко често хората се доверяват на слухове. Вярват безусловно и се настройват срещу някого, без да си направт труда да проверят истината. Без да попитат защо се случва нещо, каква е причината? Затова трябва да се доверяваме на личния си опит, да се информираме, да обмисляме и да се опитваме да намерим общото, преди да посочим с пръст различното.

Е.К.: Какво бихте казали на малките супергерои в училищата? Какво бихте им преподали?

В.Т. и М.В.: Да се опитват винаги първо да „влязат в обувките“ на човека отсреща, преди да изградят мнение. И да не спират да питат „защо“.

Е.К.: На какъв плод биха се радвали най-много вашите герои? Как мислите?

В.Т: Мисля, че също като нас биха се радвали на сезонни плодове. През зимата – портокали и мандарини. През лятото биха обожавали горски плодове като боровинки, малини и къпини.  Есента биха яли грозде с пълни шепи. Но всеки плод според сезона му.

Е.К.: А кой е любимият ви плод?

М.В: Грозде и малини.

В.Т: Портокали и боровинки.