Блок Игрално Кино

Блок Игрално Кино е основната програма на Блок Кино, която се провежда всяко лято през юли и август с отворени прожекции на открито. 

През 2015 година Блок Игрално Кино стартира с мисията да срещне новото българско кино с възможно най-широка публика. Едно от най-големите предизвикателства на новото българско кино са препятствията при разпространението на филмите. Често повечето от тях се оказват „заключени“ във филмовите фестивали и ограничен брой прожекции.

Другият феномен е, че много от културните събития в столицата остават донякъде ексклузивно в централната част на града. В световен мащаб обаче се наблюдава тенденцията съвременното изкуство и кино да излизат от музеите и избраните салони и да преосмислят периферните градски пространства като нови сцени и културни средища. 

Така естествено на принципа, че когато Мохамед не отива при планината, планината трябва да отиде при Мохамед, се ражда идеята за кино в кварталите. Междублокови пространства, градски градини, квартални паркове и училищни дворове се трансформират за вечер в кино-салони за нови български филми, но и за среща със съседите от квартала.

След успеха на първото издание в 5 столични квартала, проектът започва скоростно да се разраства: разширява се обхвата на филмите, районите и публиките. В следващите няколко години прожекциите се утрояват, като успяват да достигнат до 13 столични квартала и да гостуват в парк Лаута в Пловдив, квартал Владиславово във Варна и морската градина в Бургас. Общо 100 прожекции с курирано съдържание, съставено от най-актуалните и успешни филми за последните години събират над 5 000 зрители всяко лято.

 

Блок Игрално Кино

Филми от Блок Игрално Кино

Врагове
Светослав Овчаров
101 мин.
2017
Жажда
Светла Цоцоркова
90 мин.
2015
Малко късмет за по-късно
Чавдар Живков и Александър Смолянов
98 мин.
2017
Посоки
Стефан Командарев
103 мин.
2017

Блок Кино Панели

Instagram

Приятно гледане с

Институционални партньори

Контакти

Свържете се с нас на email
office@blok-kino.com